Als nieuwsgierige ouders vragen we ons allemaal wel eens af waarom onze kleintjes geluiden maken tijdens hun slaap – vooral als het om kreunen gaat. Baby’s hebben een heel andere slaaproutine dan wij. Ze hupsen door twee slaapfasen: actieve slaap en stille slaap. Dus ja, het is normaal dat ze een heel orkest aan geluiden veroorzaken, van kreunen tot knorren, en zelfs af en toe een giechel.
Een van de oorzaken kan de Moro-reflex zijn, die jonge baby’s nog wel eens doet schrikken. Het leidt tot onverwacht wakker worden, kreunen en wild bewegen. Eigenlijk is dit heel natuurlijk en neemt het meestal na een paar maanden vanzelf af.
Kreunen kan soms ook komen door kleine buikpijntjes, vooral in de darmen. Dan zie je ze zich overstrekken en misschien een beetje kreunen als ze proberen de boel daarbinnen te kalmeren. Blijf je je zorgen maken over die krampjes, dan is het slim om even langs de dokter te gaan voor advies.
Onthoud dat al dat geluid een dagelijks onderdeel is van de slaapavonturen van je baby. Ze kunnen klinken als een kreunend koor, lachen, schreeuwen of allerlei andere gekke geluiden maken, vooral tijdens hun actieve slaap. Soms klinkt het misschien alsof ze wakker zijn, maar eigenlijk zijn ze nog lekker aan het dromen.
Het is best geruststellend om te weten dat deze slaapgeluiden heel normaal zijn voor je kleintje. Zorg dat hun slaapplekje veilig en relaxend is. Heb je nog meer vragen over het slaapgedrag van baby? Check dan gerust onze artikelen over baby wil niet slapen en baby beweegt veel in slaap voor meer handige tips en adviezen.
Waarom maken baby’s geluidjes tijdens het slapen?
We hebben allemaal wel eens midden in de nacht geluisterd naar het concert van geluidjes dat onze baby maakt tijdens het slapen. Maak je geen zorgen – het is helemaal normaal. Klein spookje produceert tijdens het tukje allerlei melodietjes, van zacht ge-oeh tot schattig gegiechel en soms zelfs een klein schrikhuiltje. Het lijkt misschien alsof je baby zich niet lekker voelt, maar die geluiden zijn eigenlijk een doodnormaal onderdeel van de slaapavonturen van je kleintje.
Tijdens de slaap hebben baby’s hun eigen versie van een disco, met lichte, actieve slaapfases waarin die geluidjes tevoorschijn komen. Baby’s spenderen flink wat tijd in die oppervlakkige slaap, en dat verklaart meteen waarom het lijkt alsof ze elk moment hun ogen kunnen openen – hoewel ze eigenlijk nog heerlijk in dromenland zijn.
Leeftijd | Oppervlakkige Slaap (%) |
---|---|
Pasgeboren | 50% |
3 Jaar | 30% |
Volwassenen | 20% |
Naarmate je kleintje groeit, krijgt hun interne klok meer regelmaat en veranderen die slaapfases een beetje. Rond 4 maanden begint die slaapcyclus wat op te rekken en zul je merken dat het nachtelijke kreunen minder wordt. Die geluiden zijn een kortstondig maar normaal onderdeel van hoe een baby slaap leert kennen.
Voor meer handige slaapweetjes, check onze tips & trucs die je ukkie helpen om beter te snoozen. Vergeet niet dat die geluidjes in de nacht meestal geen reden zijn om je zorgen te maken, maar eerder een teken van een heerlijke en ongestoorde slaap. Dus relax, krik je eigen kussen weer recht, en sluit gezellig aan bij het geluidenorkest.
Mogelijke oorzaken van kreunen tijdens het slapen
Dus, baby’s en hun geluidsorkest tijdens het dromen, laten we daar eens in duiken. Wist je dat baby’s anders dutten dan wij? Hun slaap is eigenlijk net een beetje als een pendeldienst tussen actief en stil. In die actieve fase kunnen ze ineens geluiden maken, zoals kreunen – maar geen paniek, ze zijn vaak nog stevig aan het snoozen. Die geluidjes, met hun komische noten, horen bij het verwerken van alle nieuwe indrukken. Klein babyhoofdje vol grote avonturen, toch?
Heb je door dat zo’n 50% van een pasgeborene’s slaap super nonchalant en oppervlakkig is? En ja, dat verandert naarmate ze ouder worden. Rond 4 maanden begint hun interne klokkie stabiel te tikken en wordt dat slaapritme een beetje volwassener, zeg maar. Tussendoor maken ze geluidjes die als kreunen klinken, meestal gewoon een teken van hun actiever wordende slaapcyclus. Stil maar, alles helemaal oké daar.
Het is gewoon normaal dat baby’s tijdens het slapen van alles roepen, van kreunen tot zelfs een giechel of een knor. Maak je niet druk over die geluiden, tenzij je echt merkt dat je kleintje ergens mee zit. Mocht je willen weten hoe je slaaproutine van je baby kunt verbeteren, check dan ons artikel over slaaptraining voor een baby. Blijf kalm als ze geluidjes maken, tenzij je echt beren op de weg ziet. Gewoon even op je baby letten en help ze als iets niet lekker zit. Maar die nachtelijke concertjes? Ze zijn vaker wel dan niet volkomen normaal.
Is het erg als mijn baby kreunt tijdens het slapen?
Wanneer je kleine spruit in dromenland ineens allerlei geluidjes produceert zoals kreunen of knorren, maak je dan geen zorgen: dit hoort er vaak gewoon bij. Baby’s maken tijdens hun slaap geluiden door hun korte slaapcyclus. Omdat ze een groot deel minder diep slapen, kunnen ze soms wel eens gillen, knorren of lachen. Zelfs midden in een diepe slaap kunnen ze zichzelf wakker maken met deze rare geluidjes.
Wat kan ik doen om het kreunen te verminderen?
Ben je als ouder benieuwd hoe je je baby’s nachtelijke concert kunt inperken? Probeer eens deze tips:
- Zorg ervoor dat de babykamer een oase van rust is, zonder te veel drukte en afleiding.
- Laat je kindje, als het ouder dan een jaar is, eens op de buik slapen. Dit schijnt niet alleen het geluid te dempen maar helpt ook bij een diepere slaap.
- Nog een idee: zet eens wat witte ruis aan of kalmerende muziek. Wie weet wordt je kleintje er helemaal zen van en slaapt het als een roos.
Kan een baby verstikken door te kreunen?
Even een geruststelling tussendoor: dat kreunen zelf is meestal niks om je zorgen om te maken als het gaat om verstikking. Komt het geluid voort uit reflux of een ander gezondheidsprobleempje? Dat kan wat vervelend zijn en de slaap van je kleintje verstoren. Zorg dan dat je de oorzaak daarvan aanpakt en aarzel niet om de hulp van een arts in te roepen.
Maak je je zorgen over je baby’s nachtelijke geluiden en wil je wat meer weten? Een praatje met een dokter doet wonderen voor geruststelling. Voor nog wat meer slaapweetjes kun je onze artikelen bekijken over baby op de buik laten slapen en baby buiten laten slapen.
Tips om je baby te helpen beter te slapen
Ouders zijn vaak bezorgd als hun baby niet goed slaapt. We begrijpen hoe belangrijk een goede nachtrust voor jullie kleintje is, maar ook voor jullie zelf. Daarom delen we hier een aantal tips die kunnen helpen om het slaappatroon van je kindje een stukje aangenamer te maken:
Voor de kleintjes onder ons, vooral die jonger dan drie of vier maanden, kan inbakeren handig zijn. Het werkt als een beetje magie om de moro-reflex te temperen en zorgt ervoor dat ze zich lekker geborgen voelen. Vergeet niet om de juiste manier van inbakeren te gebruiken en denk aan speciale inbakerdoeken die de slaap nog net wat veiliger en comfortabeler maken.
Als je merkt dat je baby tijdens het slapen kreunt door reflux, is het slim om medisch advies in te winnen. Misschien is een medicijn als Nexium wel de oplossing, samen met zijligging. Dit combo kan ervoor zorgen dat zowel jij als de kleine ’s nachts je ogen wat kunt rusten zonder al dat gehuil.
Voor baby’s met slaapkreunen door reflux kan zijligging in combinatie met een kussen helemaal the way to go zijn. Dit kan het slaapcomfort verbeteren en het nachtelijk ongemak verlichten. Kijk wel even of dat speciale kussen geschikt en veilig is voor baby’s.
Door deze tips te proberen en de slaapomgeving van je baby wat te tweaken, kun je bijdragen aan een gezonder, rustiger slaapritme voor je kleintje en – eerlijk is eerlijk – ook voor jezelf. Meer weten? Lees dan onze artikelen over het beste babydeken, slaapregressie bij baby’s, en andere handige onderwerpen die je bijstaan in de zorg voor de slaap van je kindje.