
Je weet wel, als ouder kan het soms best heftig zijn om te ontdekken dat je kleintje misschien niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kan. Voedselallergieën bij baby’s komen vaker voor dan je denkt. De kans dat een kleintje onder de 3 jaar een allergie of intolerantie heeft, ligt tussen de 4% en 8%. En die kans is nog groter als je zelf of iemand in de familie al te maken heeft met dingen zoals hooikoorts, astma of een allergie tegen bepaald voedsel.
Kleintjes hebben vaker te maken met voedselallergieën dan volwassenen. De meest voorkomende boosdoeners bij de jongsten zijn koemelk en eieren. Vooral koemelkallergie komt vaak voor bij babies en meestal al in de eerste maanden. Het lijkt erop dat voedselallergieën in sommige delen van de wereld, vooral in rijke landen, steeds meer voorkomen.
Neem bijvoorbeeld die Duitse studies waaruit blijkt dat 2-3% van de 1-2-jarige kids door een arts een voedselallergie kreeg meegegeven. En in een Europese studie met kinderen van 6-10 jaar oud, schommelde de geschatte aantallen tussen 1,4 en 3,8%. Best wel wat, niet? Bijna 4% van de kids in Europa heeft volgens hun ouders al het etiketje ‘voedselallergie’.
Bij baby’s en peuters zijn de grootste boosdoeners eigenlijk koemelk, eieren en pinda’s. Ruwweg de helft van de kids met een ei-allergie en de meeste die koemelk niet trekken, worden er uiteindelijk overheen groeien tegen de tijd dat ze 3 worden. Mocht je op zoek zijn naar handige spullen die je kunnen helpen met de voedselallergieën van je baby, check dan eens onze hypoallergene flesvoeding of surf naar Bol.com voor meer handige producten.
Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij baby’s?
Het kan best even schrikken zijn voor ouders als hun kleintje ineens een rare reactie vertoont op een hapje patatje. Kleine mensjes hebben nu eenmaal vaker te kampen met voedselallergietjes dan ons grotemensen, en vooral koemelk, soja, ei en gluten behoren tot de usual suspects.
Koemelkallergie en lactose-intolerantie
Een allergietje voor koemelk is behoorlijk common bij baby’s. Het ding is, koemelkallergie is niet hetzelfde als lactose-intolerantie. Bij een koemelkallergie protesteert het lijfje tegen de eiwitten in de melk, terwijl bij lactose-intolerantie het machientje dat lactose afbreekt niet zo best werkt.
Als je baby na een slok melk ineens rare vlekken krijgt of zijn/haar buikje van streek is, kan het zijn dat koemelk de boosdoener is. Of nog erger, als je kleintje naar lucht hapt als een vis op het droge… Ga dan vooral even langs bij de dokter om te checken wat er aan de hand is. Op onze site kun je trouwens ook een handig overzichtje vinden van hypoallergene hapjes als je op zoek bent naar veilige alternatieven.
Allergie voor soja, ei en gluten
Naast de melk, kunnen ook soja, ei en gluten geintjes uithalen met je baby. Een soja-allergie geeft vaak dezelfde klachten als een koemelkallergie. Ei-allergieën kunnen zich verraderlijk verstoppen achter huiduitslagjes of probleempjes bij het ademen.
Dan hebben we nog gluten, de spelbrekers in dingen zoals tarwe, gerst en rogge. Een allergie voor gluten kan flink roet in het eten gooien bij je baby met dingen als buikpijn en irritaties. Let daarom goed op de signalen van zulke allergieën en trek aan de bel bij een dokter als er geen duidelijkheid is.
Het allerbelangrijkste is dat je weet waar deze nare allergieën vandaan kunnen komen, zodat je voorzorgsmaatregelen kan nemen en je kleintje gezond blijft. Voor jezelf en je baby even checken met een arts is nooit verkeerd als je twijfels hebt.
Hoe herken je een voedselallergie?
Als ouder wil je natuurlijk zeker weten dat je de symptomen van een voedselallergie bij je kleintje niet over het hoofd ziet. Vaak voorkomende signalen zijn huiduitslag, spugen en buikloop. Een beetje waakzaamheid kan geen kwaad en als je twijfels hebt, is het goed om meteen actie te ondernemen.
Symptomen zoals huiduitslag, spugen en buikloop
Koemelkallergie: Koemelk staat hoog op de lijst van allergieën bij baby’s. Symptomen kunnen zijn: buikpijn, reflux, overgeven, diaree, huiduitslag en ademhalingsproblemen. Soms begint het direct na de geboorte al, andere keren duurt het een paar maandjes.
Pinda-allergie: Niet iets om lichtzinnig mee om te gaan, deze allergie kan flinke impact hebben. Denk aan huiduitslag, overgeven, diaree en ademhalingsproblemen. Daarom voorzichtig aan beginnen, miss weinig beetjes proberen.
Vis- en zeevruchtenallergie: Ook populair bij de aller kleintjes, deze allergie kan stevig binnenkomen met huiduitslag, spijsverteringsstruggles, gezwollen delen en problemen met ademhalen. Wees dus maar goed voorbereid als je vis gaat aanbieden.
Soja-allergie: Het speelt vaak op bij de kleintjes, en kan zich uiten in huiduitslag, loopneus, maag gedoe, zwelling van gezicht en keel en ademhalingsproblemen. Vooral opletten, want soja komt in zo veel producten voor.
Wanneer moet je een allergietest laten doen?
Voedselallergieën zijn bij kids helaas niet zeldzaam, vooral koemelk en eieren zijn vaak de boosdoeners bij de kleintjes. Koemelkproblemen beginnen meestal bij voeding en zijn vaak snel op te merken. Het lijkt erop dat voedselallergieën in bepaalde gebieden steeds vaker voorkomen, vooral in welvarendere landen.
Een allergietest overwegen? Praat met een dokter of allergiedeskundige als je vermoedt dat je kind een allergie heeft. Zij kunnen uitzoeken of een test nodig is en de meest geschikte behandeling adviseren. Je bent er het beste vroeg bij, dat is alleen maar goed voor de gezondheid van je baby.
Wat als je baby een allergie heeft?
Het kan behoorlijk stressvol zijn als je kleintje een voedselallergie heeft. In het geval van koemelkallergie, wat vrij veel voorkomt, zijn er een paar belangrijke dingen die je kunt doen om je kindje veilig te houden.
Voeding aanpassen bij koemelkallergie
Het vermijden van zuivelproducten is de eerste stap. Zeg maar dag tegen melk, kaas en yoghurt, want die kunnen bij je baby een allergische reactie uitlokken. Maak je geen zorgen, tegenwoordig kun je allerlei andere soorten melk vinden, zoals soja- of havermelk, die wél veilig zijn.
Het is slim om de arts of diëtist van je baby erbij te betrekken. Zij kunnen je adviseren over de juiste voedingsalternatieven en ervoor zorgen dat je kleintje niets tekortkomt.
Overstappen op hypoallergene voeding
Heb je het gevoel dat je elk potje eten moet uitpluizen op ingrediënten? Misschien is het een goed idee om hypoallergene voeding te proberen. Deze flessenvoeding is speciaal gemaakt om allergische reacties te beperken, want de eiwitten erin zijn zo bewerkt dat ze minder snel problemen geven.
Voordat je naar de winkel rent, is het wel handig even te checken met een specialist welke voeding het beste is voor jouw baby. En stiekem is het ook handig om ervaringen van andere ouders te lezen, zodat je weet wat werkt en wat niet.
Door goed op te letten wat je baby eet en te kiezen voor veilige alternatieven, kun je hopelijk wat rust creëren en zorgen dat je baby goed groeit. Wil je meer weten over producten die kunnen helpen bij voedselallergieën? Bekijk dan onze sectie over hypoallergene voeding voor baby’s.
Beste producten voor allergische baby’s
Ouders, ik weet dat het soms best een puzzel kan zijn om de juiste voeding te vinden voor je mini-mens, vooral als allergieën op de loer liggen. Maar, geen zorgen, er zijn genoeg handige producten. Hier vertel ik je meer over hapjes voor je kleintje die geen nare reaties oproepen, en welke hypoallergene flesvoeding je misschien wilt proberen.
Welke voeding is oké bij een allergie?
Als je baby moeite heeft met bepaald voedsel, moet je extra goed opletten. Hypoallergene formules zijn vaak een goede optie. Ze zijn speciaal gemaakt om reactie te voorkomen door eiwitten te gebruiken die beter te verteren zijn of door andere ingrediënten die getest zijn op allergieën.
Zorg ervoor dat je altijd de ingrediëntenlijst in de gaten houdt. Vermijd spullen waar je kleintje niet goed tegen kan en kies voor veilige alternatieven. En onthoud, even kletsen met een kinderarts of een specialist is altijd slim. Zij hebben vaak het beste advies voor de voeding van je baby.
Beste hypoallergene flesvoeding
Als ouder wil je niets liever dan je kleine spruit tevreden en gezond zien, en de juiste flesvoeding kan daar een grote rol in spelen. Hypoallergene flesvoeding is ideaal als je kleintje niet goed reageert op standaard melk of andere ingrediënten. Deze voedingen zijn zo ontworpen dat ze minder kans geven op reacties en zijn veilig voor baby’s met een gevoelige maag.
Neem daarbij altijd het advies van je zorgverlener ter harte en kies een formule die echt geschikt is voor jouw baby. Check altijd de ingrediëntenlijst en hou rekening met wat jouw kleintje nodig heeft, want iedere baby is anders.
Met de juiste voeding en wat hypoallergene flesvoeding kom je een heel eind. Zo zorg jij ervoor dat je kleintje zonder zorgen kan genieten, zonder je druk te hoeven maken over allergieën. En vergeet niet dat de tips van een dokter een echte hulp kunnen zijn voor een persoonlijk voedingsschema voor jouw baby.
Veelgestelde vragen
Als je een ouder bent van een kleintje met een voedingsallergie, kan dat vaak leiden tot een hoop vragen en misschien ook wel de nodige kopzorgen. Hier wat antwoorden op vragen waar je misschien mee rondloopt. Hopelijk help ik je daarmee een beetje op weg.
Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor mijn baby met een voedselallergie?
Als je het idee hebt dat je baby misschien allergisch is voor bepaald voedsel, vooral als je huiduitslag bij hem of haar ziet of als je kleintje veel spuugt of last van de darmen heeft, is het slim om even de dokter in te schakelen. Die kan bekijken of er verder onderzoek nodig is en je vertellen wat nu het beste is om te doen qua voeding.
Welke voeding is geschikt voor baby’s met voedingsallergieën?
Sommige kleintjes met voedingsallergieën hebben een speciaal dieet nodig. Hypoallergene voeding kan een topkeuze zijn, vooral als het om een allergie voor koemelk gaat of iets vergelijkbaars. Het is altijd een goed idee om hierover te kletsen met je dokter of een specialist. Die kan je namelijk perfect vertellen wat je je baby het beste voorzet.
Mijn baby heeft een koemelkallergie. Wat moet ik doen?
Als je baby allergisch is voor koemelk, is het van groot belang om z’n voeding aan te passen en problemen te voorkomen. Praat met je dokter over het overstappen naar hypoallergene voeding die speciaal bedoeld is voor baby’s met een koemelkallergie. Lees ook goed de etiketten van producten, zodat je zeker weet dat er geen verborgen melk in zit.
Zijn er specifieke flessen of drinkbekers die geschikt zijn voor baby’s met voedselallergieën?
Het kan natuurlijk handig zijn om flessen en bekers te gebruiken die minder kans geven op een allergische reactie. Er zijn inderdaad speciale flessen en bekers te koop, gemaakt van materialen die minder snel problemen geven bij baby’s die met allergieën kampen. Vraag je dokter om advies of kijk eens rond naar wat er precies verkrijgbaar is voor kids met voedselallergieën.
Hopelijk kun je met deze antwoorden beter de richting op die je zoekt als het gaat om de allergieën van je baby. Mocht je nog meer info willen of vragen hebben, schroom dan niet om contact te zoeken met een medische expert of een voedingsexpert. Bedankt voor het lezen en wees lief voor je kleine dreumes!