Baby buiten laten slapen

Als we nadenken over het buiten laten slapen van onze baby, moeten we goed letten op wat verstandig en veilig is. Eigenlijk, baby’s mogen al vanaf 2 weken oud voorzichtig beginnen met dutjes in de frisse lucht. In Scandinavische landen is het doodnormaal dat baby’s buiten slapen, zelfs in de winter!

Verkouden worden het kleintjes niet van koude, nee, dat komt door bacteriën en virussen. Dus maak je niet druk: een beetje kou doet ze geen kwaad. Zorg wel dat de baby netjes is aangekleed voor het weer. Te warm of te koud is niet fijn, dus daar moeten we op letten.

In de Scandinavische landen komt naar voren dat buiten slapen wonderen doet voor baby’s. Baby’s die tot ongeveer 2 jaar oud buiten in een slaaphuisje slapen, ervaren een positieve invloed van de natuur om hen heen op hun slaap en groei. Het is dus belangrijk als ouders om doordachte keuzes te maken wanneer je je baby buiten laat slapen. Wij moeten de nodige voorzorgsmaatregelen nemen voor een prettige en veilige slaap.

De voordelen van buiten slapen voor baby’s

Laten we het hebben over baby’s die buiten dromen. Niet iedereens eerste gedachte in Nederland, maar in Scandinavië zo gewoon als een winterjas in januari. Buiten slapen heeft namelijk een aantal verrassende pluspunten, zoals extra daglicht dat zorgt voor een betere vitamine D-aanmaak. Een enorm cadeau voor dat kleine lichaampje.

Als baby’s buiten slapen, merken we keer op keer dat ze als roosjes slapen – diep en lang. Dit betekent lekker fris opstaan voor zowel de baby als onszelf. En die frisse lucht helpt ook nog eens om een gezonde slaapplek te creëren. Geen klachten hier!

Rond twee weken na de geboorte kunnen ouders voorzichtig beginnen met hun kleintje buiten te laten slapen. Die eerste stapjes gaan wat makkelijker met speciale buitenslaaphuisjes. Die zijn super handig voor de bescherming tegen weersinvloeden en zorgen voor een vertrouwde slaapplek. Dit kan doorwerken tot de kleintjes twee jaar oud zijn.

Het is goed te weten dat buiten slapen, wanneer veilig gedaan, een flinke boost kan geven aan de gezondheid van de baby. Het maakt de slaaproutine een stuk gezelliger en beter voor je mini-me. Uiteraard blijft het belangrijk om slim te zijn en een veilige en prettige slaapplek te bieden, waar je baby ook ligt.

Wanneer kan een baby buiten slapen?

Wel, moeders en vaders, we weten allemaal hoe spannend het is om je kleintje voor het eerst buiten te laten dutten. Als je je afvraagt: “Wanneer is het eigenlijk veilig voor mijn baby om buiten te slapen?” dan hebben we goed nieuws. Je kleine avonturier kan al na 2 weken oud geleidelijk aan genieten van de frisse buitenlucht tijdens het slapen. Een gezellig buitenslaaphuisje waar je baby zich knus en veilig voelt, doet wonderen. En tot ze ongeveer 2 jaar oud zijn, kan dit ritueel gewoon lekker doorgaan.

Even opletten geblazen: het weer speelt een grote rol. Zorg ervoor dat het weer en de slaapomgeving, zowel bij dag als nacht, comfortabel en zeker zijn voor je baby. Je wilt niet dat hun eerste outdoor slaapervaring letterlijk in het water valt, toch? Ga vooral even langs bij onze tips voor baby op de buik laten slapen voor meer veiligheidssuggesties.

Als je oplet op zowel de leeftijd als de voorzorgsmaatregelen, kunnen jullie beiden profiteren van het buiten slapen – adem die verse lucht maar flink in! Vergeet niet af en toe controle te houden op slaapregressie bij je baby en pas je aan aan het weer met onze tips voor buiten slapen in verschillende seizoenen.

baby buiten laten slapen

Hoe maak je buiten slapen veilig?

Slapen in de frisse buitenlucht kan voor baby’s heerlijk zijn, maar er zijn een paar dingen waar we op moeten letten. Het draait allemaal om het waarborgen van een veilige omgeving voor de allerkleinsten.

Aanpassen aan het Weer

Als we onze baby buiten laten slapen, moeten we het weer niet vergeten. Is het frisjes? Zorg dan dat je kleintje goed ingepakt is. Want je wilt toch niet dat je kind in een ijsblokje verandert? Vergeet echter niet dat een verkoudheid door bacteriën en virussen komt, en niet door de kou. En is het zonnig? Houd dan de kleding lekker luchtig. Niemand wil een warme kruimel.

Veilige Slaapomgeving

Oke, dan hebben we nog de slaapplek zelf. Die moet echt piekfijn in orde zijn. Een stevig bedje zonder rondslingerende dekentjes voorkomt verstikking of andere narigheden. Leg jouw kleintje op zijn of haar rug en vermijd alles wat scherp is. Het idee is immers een dutje, geen survivaltraining.

Constant Toezicht

Een oogje in het zeil houden, dat is eigenlijk wel logisch. Ook al lijkt alles koek en ei, een check op z’n tijd kan geen kwaad. Je wilt niet dat je baby zomaar ineens verbrand of tot een ijspegel wordt – het weer in de gaten houden is dus belangrijk. Dus, blijf op de uitkijk, ook als die verloren sok je aandacht trekt.

Interactie met de Omgeving

Voordat je een slaaplocatie kiest, check eerst waar je je schatje neerlegt. Is het lekker rustig of waait de orkaan hier voorbij? Iets verderop in de dwarrelende bladeren lijkt misschien een prima plekje, maar lichte access weten, dichtbij blijven is het devies – voor het geval dat.

Met een beetje voorbereiding zorgen we ervoor dat nachtrust buiten niet eindigt in een wild avontuur. Door goed te plannen en oplettend te zijn, garanderen we dat onze baby lekker kan dromen aan de frisse buitenlucht.

Buiten Slapen in de Verschillende Seizoenen

In landen zoals Zweden en Noorwegen is het heel gewoon dat baby’s buiten slapen. De kleintjes pakken zo wat extra vitamine D door het daglicht, wat goed is voor hun weerstand en de ontwikkeling van botten en tanden. Het is nog niet standaard hier in Nederland, maar het zou best eens de moeite waard kunnen zijn voor jouw kleintje.

Je kunt het al proberen als je baby 2 weken oud is en doorgaan tot ze ongeveer 2 jaar zijn. In landen waar het echt koud kan worden, zoals Scandinavië, slapen baby’s zelfs in de vrieskou buiten. Griepjes komen door bacteriën en virussen, niet door de kou, dus frisse lucht kan geen kwaad.

Het is natuurlijk wel belangrijk om te letten op de kleding van je baby. Te koud of te warm is beide niet fijn, dus check of het veilig is om je baby buiten in slaap te leggen.

Kledingtips voor Buiten Slapen

SeizoenKledingadvies
LenteDunne, luchtige laagjes
ZomerLichte kleding en een hoedje
HerfstWarme kleding met een regenbestendig jasje
WinterThermokleding, muts, handschoenen en een wikkeldoek

Door de juiste kleding te kiezen, zorg je ervoor dat je kind fijn slaapt, of het nu lente of winter is. Buiten slapen is goed voor de gezondheid van je baby en kan bovendien de nachtrust een heel stuk beter maken. Onthoud wel dat de veiligheid en het welzijn van je baby altijd voorop staan als je besluit om naar buiten te gaan.

Wil je meer weten over hoe je je baby kunt voorbereiden op een dutje buiten? Check dan onze veelgestelde vragen waar we ontzettend veel handige antwoorden hebben op allerlei vragen die je misschien hebt.

Buiten Slapen in Scandinavië

In Scandinavië hebben ze een unieke manier van omgaan met baby’s die een tijdje meegaat, en iedereen daar heeft zo zijn redenen. Baby’s die buiten slapen, rusten vaak langer en dieper. Misschien komt dat omdat de geluiden van vogeltjes of een zacht windje de boel wat relaxter maken.

Kleine hummeltjes kunnen al vanaf 2 weken leren buiten een dutje te doen. Ze hebben daar speciale buitenbedjes voor waar kleintjes lekker kunnen tukken tot ze twee jaar zijn. Dit heeft voordelen waarvan ook ouders profiteren, zoals langer en dieper slapen voor hun kleintje.

Ja ja, in Scandinavië kan het best frisjes zijn, maar kou zorgt er niet voor dat je snotterig wordt. Verkoudheid komt door enge virussen en bacteriën. Dus als het koud is, is er niks mis mee om baby’s buiten te laten slapen. Hier laten ze hun kleintjes zelfs in hartje winter in de buitenlucht slapen, en dat werkt prima.

Dat ze in Scandinavië hun baby’s buiten laten slapen, laat zien dat deze oude traditie veilig en nuttig kan zijn. Door de boel een beetje aan te passen aan wat jou en je kroost nodig hebben, kunnen ouders genieten van de voordelen en zorgen dat kleintjes gezond en wel slapen.

Veelgestelde vragen

We krijgen nogal eens vragen van ouders die overwegen hun baby buiten te laten slapen. Hier geven we antwoorden en handige tips voor bezorgde ouders.

Is buiten slapen niet gevaarlijk voor baby’s?

Nee joh, als je ’t goed doet, kan het geen kwaad. Verkoudheid komt niet van kou, maar van bacteriën en virussen. Buiten slapen kan zelfs goed zijn, zelfs bij koud weer. In landen als Scandinavië is het heel normaal dat baby’s ’s winters buiten tukken. Wel even opletten dat je baby goed gekleed is, zodat-ie niet oververhit of onderkoeld raakt.

Wat als het regent of stormt?

Regen en storm zijn nou niet bepaald ideaal om je kleintje buiten te laten tukken. Geef de baby liever een plekje binnen in dat soort weer. Het laatste wat je wilt is dat je kleintje ziek wordt van te veel nattigheid of kou.

Hoe voorkom ik dat mijn baby oververhit raakt?

Kijk goed naar het weer en kleed je kindje daar naar. Ademend en licht wanneer ’t warm is, iets warmer als ’t fris is. Check regelmatig of hij het niet te heet heeft. Zo kun je de kleertjes op tijd aanpassen.

Hoe kleed je je baby bij verschillende temperaturen?

Het is zo simpel als het klinkt: warm weer, luchtige kleertjes. Koud weer, lekker warm aankleden. Check altijd even of je baby het niet te warm heeft, zeker als het weer wisselt.

Hoe vaak moet je je baby controleren?

Als je je baby buiten laat slapen, is het handig om af en toe even te spieken of alles nog oké is. Hoe vaak je dit doet, hangt een beetje af van het weer en de leeftijd van je baby. Soms moet je elk uur even kijken, soms wat minder vaak. Zorg dat je kleintje het naar zijn zin heeft en lekker kan slapen.

Buiten slapen kan best wel wat voordelen hebben voor je kleintje, maar zorg er altijd voor dat-ie veilig en comfy is. Met een beetje voorbereiden en kennis kan je baby prima buiten slapen.

Scroll naar boven