Help! Mijn Baby Slaapt Overdag Niet?

baby slaapt opverdag niet

Baby’s hebben veel slaap nodig voor hun groei en ontwikkeling. Als de baby niet goed slaap,t is dit niet alleen voor u vervelend, maar ook nadelig voor de ontwikkeling van het kind.

Wanneer een baby ouder wordt, heeft het steeds minder slaap nodig. Een pasgeboren baby slaapt de hele dag door, terwijl een baby vanaf 1 jaar nog maar 1 of 2 slaapjes nodig heeft overdag. De slaapcyclus van een baby veranderd naarmate het ouder wordt.

De baby slaapt overdag niet, wat zijn hiervan de oorzaken?

Wanneer een baby niet wil slapen kan dit door verschillende oorzaken komen.

  • De baby word te lang wakker gehouden: de meeste pasgeboren baby’s kunnen maar een half uur tot 45 min wakker blijven. De meestevan hen vallen vanzelf weer in slaap, maar willen er vaak nite aan toegeven. Het lijkt dan alsof de baby langer wakker kan blijven, maar dat is eigenlijk niet het geval. Baby’s die overdag slecht slapen, doen dat vaak ook in de nacht. Vermoeide baby’s kunnen veel gaan huilen, dit is voor u en het kind erg vermoeiend.
  • Er worden geen hupmiddelen gebruikt: speentjes, knuffeltje of slaapmuziek kunnen de baby helpen om tot rust te komen.
  • De baby heeft niet geleerd zelf in slaap te vallen: als de baby veel in slaap gesust wordt op de schoot of op de buik, raakt het hier aan gewend.
  • Het kan ziek zijn of ziek worden.
  • Het kind kan verlatingsangst hebben: Het voelt zich, op het moment dat u de kamer verlaat, angstig. De baby gaat huilen en kan vervolgens niet in slaap komen.
  • Er kan een medische oorzaak zijn

Tips om ervoor te zorgen dat de baby ook overdag goed slaapt:

  • Begin met een slaapritueel

    Een slaapritueel is rustgevend voor een baby. Baby’s leren door regelmaat in het leven. Bij een vast ritueel weet de baby waar het aan toe is. Het kan bijvoorbeeld door heel simpel, pyjama aan doen, liedje zingen, kus geven en gaan. Hoe u dit slaapritueel inricht is helemaal aan wat u prettig vindt.

  • Bij tekenen van vermoeidheid, het kind direct laten slapen

    Wanneer u ziet dat de baby moe word, leg de baby dan meteen in zijn bedje/ wiegje.

  • Niet te veel prikkels voor het slapen gaan

    Een baby doet enorm veel indrukken op. Wanneer er vlak voor het slapen gaan te veel prikkels zijn, moet de baby deze eerst nog verwerken. Dit kan voor onrust zorgen.

  • Leer de baby slapen met geluiden

    Wanneer u heel stilletjes doet en op uw tenen gaat lopen als de baby slaapt, zal de baby leren om alleen in stilte te slapen. De baby moet ook leren met achtergrond geluiden te slapen, zo wordt de baby niet zo snel wakker als er geluid is.

  • Loop niet steeds de slaapkamer in

    Wanneer u steeds bij de baby wilt gaan kijken, is de kans groot dat de baby hier wakker van wordt. Koop een babyfoon (met of zonder camera) als u de baby graag in de gaten wilt blijven houden.

  • Blijf vooral de rust bewaren

    Wanneer u zelf gestrest of onrustig bent, voelt de baby dit heel goed aan. De baby zal zelf ook onrustig worden en van slapen komt dan weinig in.

  • Stel de baby gerust

    Baby’s met verlatingsangst kunnen flink overstuur raken als u hem ‘alleen’ laat. Het is dan goed om de baby gerust te stellen en communicatie is hierbij erg belangrijk. Vertel tegen de baby dat het tijd is om te gaan slapen en dat u altijd weer bij hem terug zal komen. Het kan helpen om even op de kamer van de baby te blijven tot dat hij slaapt. Een nachtlampje zou ook kunnen helpen.

  • Een speen of knuffel doen wonderen

    Een speentje of knuffeltje kan rustgevend zijn voor de baby. Iets in het bedje leggen waar uw geur aan zit kan ook helpen.

Raadpleeg huisarts bij een medische oorzaak.

De baby slaapt kort (30 a 45 min)

Een baby gaat door verschillende slaapcyclussen. Een slaapcyclus van een baby duurt ongeveer 45 minuten. Dan wordt de baby even kort wakker en valt daarna vaak weer in slaap. Wanneer u ziet dat de baby na 30/45 minuten wakker is geworden, ga er dan nite naar toe. Grote kans dat de baby dan gewoon weer in slaap valt.

Sommige baby’s gaan huilen wanneer ze tussendoor wakker worden. U kunt dan best naar uw baby toe gaan maar laat het in bed liggen. U kunt de baby gerust stellen, door een aai over de bol en zachtjes te praten. Eventueel speentje terug in het mondje stoppen en weer verder laten slapen.

De baby slaapt veel of ineens veel overdag

Elke baby heeft een ander slaappatroon. De een heeft veel slaap nodig en de andere zit heel de dag vol energie.

Een pasgeboren baby slaapt naar behoefte. Slapen is gezond voor baby’s terwijl veel ouders zich zorgen maken of hun baby te lang doorslaapt. Dit is meestal niet  zorgwekkend. Hoelang een baby door mag slapen hangt of van de leeftijd van het kind en naar gelang de slaapbehoefte.

Als uw baby ineens langer slaapt overdag dan normaal, kan dit een aantal oorzaken hebben:

  • De baby is of wordt ziek. Wanneer u zelf ziek bent, slaapt u waarschijnlijk ook meer dan normaal. Veel slapen is goed voor het proces om beter te worden.
  • De baby heeft een drukke dag of week gehad. Wanneer u veel hebt ondernomen met het kind, heeft het veel indrukken gehad. Ook wanneer een baby bijvoorbeeld begint te kruipen of lopen zijn dit veel indrukken. Het kind moet de indrukken verwerken en deze dagen zijn best vermoeiend. De baby slaapt gewoon even bij.
  • De baby heeft in de nacht slecht geslapen en slaapt dit overdag bij.

Wanneer u zich zorgen maakt over het slaapgedrag van uw baby, kunt u altijd de huisarts raadplegen. Of u leest dit handige E-book…

Baby Slaap Geheimen

baby slaap geheimen

Baby Slaap Geheimen” is een e-book ook geschikt voor smartphones & tablets met daarin unieke en duidelijk te volgen stap- voor stap methodes waarmee je, jouw baby zelfstandig leert slapen en doorslapen.

Je kindje voelt zich altijd veilig en geborgen door jouw liefdevolle ondersteuning.

Wiegendood (SIDS)

Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn. Wat is wiegendood? Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde…

Lees verder Wiegendood (SIDS)

Scroll naar boven