Hoe moet ik mijn baby wakker maken?

baby wakker maken

Soms is het nodig om de baby wakker te maken voor een voeding of omdat u weg moet. Wanneer u weg moet is het niet erg als uw baby tijdens de reis weer in slaap valt. Wanneer de baby een voeding moet hebben, kan een baby die niet wakker wil worden lastig zijn.

Hoe maakt u de baby dan wakker? U kunt er voor kiezen om de kamer op het moment van wekken wat lichter te maken. Het is mogelijk om de baby zachtjes over zijn hoofdje te aaien en tegen hem te praten.

Sommige baby’s zijn echte slaapkoppen en willen echt niet wakker worden. Een mogelijkheid is dan om het kind uit bed te tillen en op de commode te leggen. Door de temperatuursverandering worden de meeste baby’s wel wakker. Zorg dat de voetjes bloot zijn en begin alvast met het verschonen van de luier. Een koud washandje zachtjes over het gezichtje en handjes halen kan ook werken.

Na een tijdje kan er een ritueel ontstaan, wakker worden, uit bed, verschonen, aankleden enzovoorts. De baby zal hier aan gaan wennen en uiteindelijk kan het makkelijker worden.

De baby wakker maken voor flessenvoeding

De baby wakker maken voor de flesvoeding hangt af van de leeftijd, het gewicht en de algemene gezondheid van de baby. Pas geboren baby’s mogen niet te lang zonder flesvoeding, het kan dus voor komen dat u de baby daarvoor moet wakker maken.

Vaak krijgt een pasgeboren baby rond de 3 à 4 uur een voeding. Naarmate da baby ouder wordt en steeds meer op gewicht raakt, kunnen de voedingen worden afgenomen. In het artikel: “Hoelang mag een baby doorslapen” kunt u lezen hoelang de baby zonder voeding door mag slapen.

Het is belangrijk om de baby goed wakker te maken voor de voeding. Wanneer een baby nog (half) slaapt, zal de baby niet goed drinken en krijgt dan te weinig voeding binnen. Wanneer de baby te weinig voeding binnen krijgt, daalt de bloedsuikerspiegel van de baby. Dit is erg nadelig voor de ontwikkeling en kan zelfs tot bewusteloosheid leiden.

Een baby wakker maken zoals het hoort

De ene baby slaapt dieper dan de andere. Het kan voorkomen dat u de baby niet wakker krijgt voor de laatste avond voeding. Vaak willen ouders na de laatste voeding zelf ook naar bed.

Als u deze voeding niet geeft, is er een grote kans dat de baby u juist wakker maakt. Omdat de baby de voeding dan later wel nodig heeft. Wanneer de baby moeilijk of niet wakker wil worden voor de laatste flesvoeding, kunt u er voor kiezen om de slaaptijd van de baby bij te houden.

De slaapcyclus van een baby duurt vaak maar 45 min. Wanneer u deze tijd uw baby probeert te wekken, zal dit waarschijnlijk makkelijker gaan. De baby zit dan in de “wakker worden” fase.

Wanneer een baby nog heel jong en nog niet goed op gewicht is, heeft een baby nachtvoeding nodig. De meeste baby’s laten zich wel horen wanneer het tijd is voor de voeding. Sommige baby’s slapen door, u moet de baby dan wakker maken voor de voeding. ’s Nachts is het belangrijk om het in de slaapkamer, niet te licht te laten worden. Het kind leert dan een dag- en nachtritme op te bouwen. Wanneer u zelf slaapt is het moeilijk om bij te houden hoelang uw baby slaapt.

Hier nog andere tips om uw baby wakker te maken voor de nachtvoeding:

  • Verschoon de luier
  • Praat tegen de baby
  • Masseer de voetjes en het ruggetje
  • Wissel van lig naar zitpositie

Wanneer u zich zorgen maakt over het wakker laten worden van uw kind, raad ik u aan om het boek “Baby SlaapGeheimen” te lezen. 

baby slaap geheimen

Baby Slaap Geheimen” is een e-book geschikt voor smartphones & tablets met daarin unieke en duidelijk te volgen stap- voor stap methodes waarmee je, jouw baby zelfstandig leert slapen en doorslapen.

Je kindje voelt zich altijd veilig en geborgen door jouw liefdevolle ondersteuning.

Voedingsschema Baby

Wat is het beste voedingsschema voor uw baby? We weten dat de voeding erg belangrijk is voor de groei en de ontwikkeling. Een baby krijgt de voeding via de borst of met de fles. Elk kind is anders en zo heeft ook elk kind een andere behoefte aan voeding. In het begin zal de baby…

Lees meer Voedingsschema Baby

Wiegendood (SIDS)

Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn. Wat is wiegendood? Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde…

Lees meer Wiegendood (SIDS)

Scroll naar boven