Slaapproblemen kunnen erg vervelend zijn voor de ouders en de baby zelf. Wanneer uw baby niet goed kan (door)slapen is dat voor u erg vermoeiend, maar ook voor de ontwikkeling van de baby niet goed. Tijdens de slaap groeien de hersenen van de baby, daarom is het belangrijk dat de baby goed en voldoende slaapt. Een vast slaapritme voor uw baby is daarbij essentieel.
Wanneer uw baby niet slaapt …
Er zijn ouders die bang zijn dat een baby te veel slaapt en maken zich daar zorgen over. Wanneer het kind niet of nauwelijks geslapen heeft, hoeft u zich niet meteen zorgen te maken. Dit heeft nog geen gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Wanneer het echter structureel weinig of helemaal niet slaapt, kan dit voor problemen zorgen.
Bijkomend nadeel voor u als ouder is dat niet alleen ook u slapeloze nachten heeft, maar ook de baby de rest van de dag humeurig kan zijn. En wanneer de baby te weinig slaap krijgt, kan dit nadelig zijn voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.
Wanneer uw baby huilt voor het slapen gaan:
De baby kan gaan huilen als u hem of haar in bed legt. Dit kan een aantal oorzaken hebben.
- De baby heeft nog niet geleerd zelf in slaap te vallen. Als u de baby regelmatig in de box, bij u op de borst of op schoot laat slapen, raakt het kind hier aan gewend.
- De baby moet de indrukken van de dag nog verwerken. Het maakt ontzettend veel ontwikkelingen door in een korte tijd. Dit zijn allemaal indrukken die het kind moet verwerken, het kan zijn dat het daarom even huilt
- De baby heeft verlatingsangst, hij of zij vind het dan niet fijn om ”alleen” gelaten te worden.
Laat de baby eventjes huilen, ondanks dat u als ouder het moeilijk vind zal de baby toch moeten leren zelf en alleen in slaap te vallen. Laat het kind echter niet te lang huilen (ongeveer 15 min). Ga dan terug om het kind even te troosten en aai het zachtjes over zijn hoofdje. Communiceer duidelijk het tijd is om te gaan slapen en dat u straks weer komt als het wakker wordt. Probeer dit af te bouwen tot de baby zelf in slaap valt.
Oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn:
- Stress, de ene baby is er gevoeliger voor als de andere.
- Het slaap-waakritme van de baby is niet goed ontwikkeld. Dit kan komen doordat het niet gewend is uit zichzelf in slaap te vallen. Of het tegenovergestelde; de baby is te moe om zijn / haar slaap te pakken.
- Het kind kan ziek of ziek aan het worden zijn.
- De baby is nog te opgewonden over het verloop van de dag, de dingen die het allemaal gedaan heeft.
- Een baby kan verlatingsangst hebben, hij / zij vind het dan niet prettig alleen te zijn of dat u weg gaat.
- Medische oorzaak, bespreek dit altijd met het consultatiebureau of huisarts.
Tips voor het voorkomen of oplossen van deze problemen:
Voorkomen is beter dan genezen. Een baby heeft structuur en duidelijkheid nodig. Probeer voor het slapen gaan een ritueel te maken. Lees een boekje, zing een liedje etc. u kunt zelf bepalen hoe u dit wilt aanpakken. Wanneer er structuur is weet de baby waar het aan toe is.
- Door regelmaat leert het kind waar hij / zij moet slapen. Probeer het kind daarom zoveel mogelijk in zijn / haar eigen bed te laten slapen.
- Wanneer de baby ’s nachts tussendoor wakker wordt is dat heel normaal. Als het kind begint te huilen kunt u het beste de baby rustig over zijn hoofdje aaien. Praat zachtjes tegen hem/ haar maar, laat de baby wel in bed liggen. Maak het niet te gezellig in de slaapkamer, onbedoeld beloond u dan dit gedrag van de baby. De kans is dan aannemelijk dat de baby dit gedrag blijft vertonen.
- Stress verminderen, baby’s die gevoelig zijn voor stress hebben extra troost en aandacht nodig. Pak de baby en geef hem/ haar de liefdevolle aandacht.
- Als de baby tekenen van vermoeidheid vertoond, probeer het kind dan gelijk op bed te leggen. Baby’s die te moe zijn kunnen onrustig worden en de slaap niet goed te pakken krijgen.
- Zorg er voor dat het kind niet te veel prikkels krijgt voor dat hij/ zij naar bed moet.
- Wanneer de baby verlatingsangst heeft, is duidelijkheid en communicatie erg belangrijk. Vertel het kind dat het bijna bedtijd is, zo kan hij/ zij zich al op het moment voorbereiden. Probeer een slaapritueel aan te houden. Vertel alles wat er gaat gebeuren: ik ga nu een boekje lezen, dan ga je lekker slapen en als je wakker word kom ik altijd weer bij je terug.
- Een knuffel of speentje kan rustgevend zijn voor de baby.
- Probeer niet elke keer bij de baby te gaan kijken als het in bed ligt. U maakt onbedoeld toch geluid of licht in de kamer. Het is heel normaal dat de baby er eventjes over doet om in slaap te vallen. Wilt u toch graag de baby in gaten houden, koop dan een babyfoon. Er zijn tegenwoordig zelfs babyfoons met camera.
- Probeer zelf altijd rustig en ontspannen te blijven. Baby’s voelen aan wanneer u onrustig bent, daar word de baby zelf ook onrustig van.
- Het consultatiebureau kan u ook verdere adviezen geven.
- Wanneer u bezorgd bent over de gezondheid van de baby, kunt u het beste de huisarts of consultatiebureau raadplegen.
Wilt u meer te weten komen over doorslapen, huilen, troosten en het krijgen van een lekker slaapritme? Dan is het boek: “Baby in een droomritme” wellicht iets voor u.
Dit boek heeft een droomplan helemaal op maat gemaakt van een baby. Het gaat uit van de leeftijd van de baby, en de natuurlijke ritmes. Verder staat in dit boek informatie over de onrust bij baby’s. Zo kunt u de oorzaak ontmaskeren en zal er niets meer voor het slapen gaan in de weg staan. Hoe baby’s slapen en welke ontwikkelingen daarbij belangrijk zijn, geeft verder inzicht op wat u kunt verwachten en hoe u hier op in kunt spelen.
Voelt u zich niet prettig bij het laten huilen van de baby en wilt u een andere oplossing? Dan kan wellicht het boek: “Lekker slapen zonder huilen” u verder helpen.
Dit boek is geschreven door een opvoeddeskundige en moeder van 4 kinderen. Zij heeft haar eigen methode ontwikkeld voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Dit boek is een zelfhulpboek met logboek en stappenplannen gebaseerd op de eigen ervaring van de auteur en moeders die haar adviezen volgden. Zo kunt u de baby helpen met (door)slapen zonder dat uw baby nachten lang huilt.
Wiegendood (SIDS)
Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn. Wat is wiegendood? Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde…
De Baby bij je in bed laten slapen, een goed idee?
De beste en veiligste slaapplek voor de baby is zijn eigen bed of wiegje. De baby bij u in bed leggen is niet zo’n verstandig idee. En wel om de volgende redenen: De baby kan onder het dekbed komenOf tussen de spleet van het matras of met zijn gezicht in het kussen Dit kan voor…
Lees verder De Baby bij je in bed laten slapen, een goed idee?
Baby op de buik laten slapen, een goed idee?
Uit onderzoek is gebleken dat een baby het beste op de rug kan slapen. Dit gebeurd om de kans op wiegendood kleiner te maken. Sinds dat het advies is afgegeven om baby’s op de rugligging te laten slapen, is het aantal gevallen van wiegendood flink afgenomen. Als een baby op de buik slaapt is de…
Hoe moet ik mijn Baby wakker maken?
Soms is het nodig om uw baby wakker te maken voor voeding of omdat u weg moet. Wanneer u weg moet is het niet zo erg als uw baby tijdens de reis weer in slaap valt. Wanneer u de baby een voeding moet geven, kan een baby die niet wakker wil worden lastig zijn. Hoe…