Hoe lang mag een baby doorslapen?

hoe lang mag een baby door blijven slapen

Hele jonge baby’s mogen niet te lang achterelkaar slapen, omdat de bloedsuikerspiegel dan te laag kan worden. In het ergste geval kan dit leiden tot bewusteloosheid. Daarbij kunnen pasgeboren baby’s niet altijd aangeven wanneer ze wel, of geen honger hebben.

Bij baby’s zijn de hersenen nog niet volledig ontwikkeld, daarom is het belangrijk de bloedsuikerspiegel op pijl te houden via de voeding. Hierdoor worden baby’s vaak na 3 tot 4 uur wakker. Zo niet, maak de baby dan wakker voor een voeding.

Iedere baby is anders

Het verschilt per baby hoelang deze doorslaapt. Het ene kind drinkt en slaapt veel en de ander doet het met hazenslaapjes en drinkt per keer wat minder. Daarom krijgt het wat vaker een fles.

Hoelang de baby zonder voeding kan hangt af van de leeftijd en het gewicht. Flinke baby’s die goed op gewicht zijn, kunnen over het algemeen wat langer door slapen. Vaak geeft de kraamhulp en het consultatiebureau aan of u uw baby wakker moet maken voor een fles of niet. Wanneer u twijfelt, kunt u altijd het consultatiebureau raadvragen.

Als de baby net geboren is, dient men goed op te letten of de baby wakker wordt voor de voeding. Bij moeders die borstvoeding geven, moet de melkproductie nog op gang komen. Wanneer de baby regelmatig uit de borst drink, maakt de borst ook beter en meer melk aan.

Wanneer de baby goed groeit en op gewicht is (vaak rond de 2 maanden), kan het beter aangeven wanneer het honger heeft. U kunt dan ook het ritme van de baby aan houden. Wat oudere baby’s kunnen al wat langer zonder voeding. Dan is het geen probleem om de baby wat langer door te laten slapen.

Het doorslapen en verschonen van de luier

Wanneer de baby net geboren is, moet de temperatuur van het kind bijgehouden worden. Dit wordt over het algemeen vlak voor de voeding gedaan. Het makkelijkste is om dan direct ook de luier van de baby te verschonen.

Als de baby ’s nachts door slaapt, kunt u er voor kiezen om de luier vlak voor het gaat slapen te verschonen. De luier kan voldoende vocht tegenhouden als het de hele nacht doorslaapt. Wanneer er ook ontlasting bij zit, zal de baby vaak zichzelf laten horen en is het tijd voor een schone luier.

Wat als de baby niet wil doorslapen

De baby wordt in de nacht steeds opnieuw wakker (vaak voor de voeding). In het begin vindt u dit waarschijnlijk prima, maar naar verloop van tijd wordt dit vermoeiend en kunt u niet wachten tot het moment van ‘doorslapen’.

Wat is doorslapen nou precies?

Doorslapen betekent dat de baby vanaf de laatste voeding, doorslaapt tot de volgende voeding vroeg in de ochtend. Dit kan ook 5 uur in de ochtend zijn. Elke baby is uniek en zo ook de slaapritmes. Vanaf het moment dat de baby ongeveer 3 maanden oud is, kan het beginnen met doorslapen.

Tips wanneer uw baby moeite heeft met doorslapen:

  • Regelmaat en structuur: probeer een vaste volgorde aan te houden. De baby slaapt, wordt wakker, krijgt een voeding, speelt even, gaat weer naar bed. Een vaste volgorde kunt u ook gebruiken voor het slapen gaan. In de avond een badje, voeding, slaapkleding aan, in bed en een liedje zingen. U kunt zelf bepalen wat voor ritueel u kiest. Met regelmaat en structuur weet de baby waar het aan toe is en zal dan een rustiger zijn.
  • Dag- en nachtritme aanleren: probeer vanaf het begin de nachtvoeding te geven zonder te veel licht en geluid. Maak van de voeding in de nacht ook geen spelletje. De baby krijgt dan te veel indrukken en het zal dan moeilijker zijn om de baby weer in slaap te krijgen. Overdag kunt u wel van de voeding een gezellig moment maken. Wanneer de baby in de nacht wakker wordt, is dit heel normaal. Laat de baby lekker in zijn eigen bedje liggen. Wanneer het overstuur is, kunt u er voor kiezen om er even naar toe te gaan. Haal de baby niet uit bed, maar geef het een aai over de bol, troost de baby rustig en verlaat daarna de kamer weer.
  • Herken wanneer de baby moe is: wanneer de baby moe is, kunt u de baby meteen in bed leggen. Wanneer u dit niet doet, kan het zijn dat de baby oververmoeid wordt. Het kan daarvan overstuur raken en de kans is aanwezig dat de baby minder snel in slaap valt.
  • Niet te veel indrukken voor het slapen gaan: een baby krijgt veel indrukken overdag en moet deze indrukken verwerken. Wanneer de baby vlak voor het slapen gaan nog te veel indrukken krijgt, kan dit het doorslapen verslechteren.
  • Slaapzak of inbakeren: in de meeste gevallen slapen baby’s met een slaapzak rustiger. Baby’s die erg onrustig zijn in de nacht kunnen zichzelf wakker maken. Wellicht is inbakeren dan een optie.
  • Speentje en/ of knuffel: voor sommige baby’s is een speentje of knuffel rustgevend. Een knuffel met de geur van de ouders er op zou ook kunnen werken. Houd de knuffel even bij u zodat uw geur in de knuffel gaat zitten. Wanneer de baby verlatingsangst heeft of snel zijn ouders mist zou dit kunnen werken. De geur van de ouders is herkenbaar en vertrouwd voor de baby.
  • Zelf rustig blijven: natuurlijk is het vervelend als de baby niet door wil slapen en u zelf moe bent en wil gaan slapen. Probeer toch rustig te blijven. Een baby is erg gevoelig en voelt onrust meteen aan. Vaak worden baby’s dan zelf ook onrustig en kunnen ze moeilijker in slaap vallen.

Bent u helemaal ten einde raad en wil de baby echt niet doorslapen? Veel ouders zijn geholpen met de Baby Slaapgids.
Het biedt relevante en wetenschappelijke informatie over slapen op een luchtige en toegankelijke manier. U kunt met behulp van coaching uw baby leren (door)slapen.

Het heeft veel vermoeide ouders geholpen met het beter laten slapen van een baby. Daardoor is men minder vermoeid, heeft het een beter humeur en valt de ouderschap niet zo zwaar. Deze slaapgids is gemaakt voor baby’s van 0 tot 12 maanden oud. 

Baby doorslapen TopTip:

Is de baby in de nacht erg onrustig, maar wilt u niet steeds uit bed komen? Probeer dan de munchkin shhh- slaap beter- geluid voor baby- tegen huilen de uitkomst.

Een baby heeft 9 maanden een buik van de moeder geleefd. Daar is het niet bepaald een rustige plek, maar juist een plek met veel geluiden.

Dit apparaat maakt geluiden waar de baby rustig van zal worden en weer in slaap van zal vallen. Zo word er ook meer rust voor u gecreëerd.

Wiegendood (SIDS)

Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn. Wat is wiegendood? Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde…

Lees verder Wiegendood (SIDS)

Scroll naar boven