Wanneer baby op eigen kamer slapen?

wanneer baby op eigen kamer slapen

Een baby mag vanaf de geboorte al in zijn eigen kamer en in zijn eigen bedje slapen. Echter is iedere baby anders en zo geldt dit voor de slaapgewoonte van iedere baby. Het kan zijn dat de baby het prettig vindt om de eerste paar weken bij de ouders op de kamer te slapen. De baby heeft natuurlijk 9 maanden lekker veilig en warm bij de moeder in de buik gezeten. Ineens komt de baby in een grote koude wereld terecht waar alles onbekend is.

Wanneer de baby ouder wordt, raakt het bekend en vertrouwd met zijn omgeving en kan het prima op zijn eigen kamer slapen. Maar kersverse ouders vinden het zelf vaak ook fijn om de baby dicht bij hen te hebben. Het is fijn voor de hechting met de baby, maar ook makkelijk wanneer de baby ’s nachts moet huilen of voor de nachtvoeding.

Wanneer u er voor kiest de baby bij u op de kamer te laten slapen, is het belangrijk om de baby niet in uw bed te laten slapen. De kans op wiegendood (SIDS) wordt hierdoor vele malen groter. De baby kan op de kamer van de ouders het beste in een wieg liggen. Wanneer u het prettig vindt, zijn er ook speciale wiegjes waarvan de zijkant naar beneden kan. Het wiegje sluit op het bed aan en wordt ook wel “bed kant wieg” genoemd.

De baby op zijn eigen kamer leren slapen

Een baby leert door regelmaat waar de baby moet slapen. Wanneer de baby veel op de buik, schoot of in de box zal slapen, raakt het hieraan gewend. Het zal moeilijker worden om de baby aan te leren om op zijn eigen kamer te slapen.

Hoe heerlijk en makkelijk u het ook vindt om de baby dicht bij u te hebben, is het  belangrijk om de baby te leren om in zijn eigen bed te slapen. Het kan zijn dat dit voor u en de baby een spannend moment is. Zo kan de baby gaan huilen en doet u geen oog dicht in de nacht.

Toch moet u dan niet meteen opgeven. Wanneer de baby ’s nachts gaat huilen, mag u er best naar toe om de baby te troosten. Laat de baby echter wel in bed liggen. Geef het een aai over de bol en u kunt zachtjes tegen de baby praten. Maak het alleen niet te gezellig in de slaapkamer, het kan zijn dat uw baby dan te opgewekt is om weer in slaap te vallen.

Een slaapritueel doet wonderen

Maak een slaapritueel. Wanneer u iedere dag hetzelfde ritueel aanhoud voor het slapen gaan, raakt de baby hieraan gewend. Dit geeft rust en de baby weet waar het aan toe is.

Wanneer de baby in slaapkleding slaapt, kan dit het begin zijn van het ritueel. Leg de baby in bed en stop de baby lekker in. U kunt nog een liedje zingen of een verhaaltje lezen.

Met name in het begin kunt u er voor kiezen bij de baby op de kamer te blijven tot dat de baby slaapt. Probeer wel uit het zicht van de baby te blijven. Als de baby dit niks vindt, kunt u zachtjes tegen de baby praten.

Wanneer dit goed gaat kunt u steeds verder van het bed gaan staan. Het kost veel tijd en moeite maar uiteindelijk kunt u gewoon de slaapkamer uit gaan.

Wanneer de baby geen kik geeft als het naar bed gaat en u gewoon de slaapkamer uit loopt is het al helemaal in orde. De baby vindt het dan al prima om alleen op zijn eigen kamer te zijn. Het is dan niet nodig om op de slaapkamer van de baby te blijven.

Een aantal tips om de baby makkelijker in zijn eigen bed te laten slapen:

  • Zorg voor regelmaat, u zult het vast al vaker gehoord hebben maar rust reinheid en regelmaat is erg belangrijk voor een baby.
  • Een vast slaapritueel, de baby weet wat er gaat gebeuren.
  • Zorg voor een donkere kamer
  • Een speentje of knuffeltje kan een baby meer rust geven
  • Iets in het bedje leggen met uw geur er in kan ook helpen, de baby ruikt een vertrouwde geur.
  • Loop niet steeds opnieuw de kamer in maar maak gebruik van een babyfoon.
  • Een klein nachtlampje laten branden op de kamer kan helpen.

Interessante artiekelen:

Wiegendood (SIDS)

Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn. Wat is wiegendood? Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde…

Lees verder Wiegendood (SIDS)

Scroll naar boven